Francia kommandósok őrzik a francia uránbányát Nigerben

Franciaország, Párizs – A francia vezetés különleges egységeket küldött Nigerbe, hogy őrizzék az Areva cég uránbányáját. A franciák attól félnek, hogy a mali katonai intervenció miatt a térségben működő terroristák esetleg támadást indítanak a bánya ellen, hogy bosszút álljanak.

 

 Niger a világ egyik vezető urántermelő országa. Franciaország pedig az első számú felvásárlója a nigeri uránnak. A párizsi vezetés attól tart, hogy az Észak-Maliból kiszorított radikális iszlamisták és a különböző terrorista szervezetek esetleg Niger felé veszik az irányt és megtámadhatják az ott található uránbányákat. Az iszlamista lázadók többször is megfenyegették a franciákat, hogy bosszút állnak a mali beavatkozásért. Katonai források megerősítették, hogy a kommandósok már ellenőrzésük alá vonták az arliti és az imourareni bányákat, amelyek a francia állami Areva cég tulajdonában vannak. A nigeri biztonsági erők is megerősítették a jelenlétüket és egy terrorelhárító egységet is küldtek Agadez régióba, ahol a bányák találhatóak. A két ország között egyébként biztonsági megállapodás van érvényben, amelyet még 2011-ben írtak alá. Ennek értelmében francia katonák is állomásozhatnak az országban.  Az Areva közben jelezte, hogy a bányák teljes kapacitáson működnek.

Az Areva a legnagyobb beruházó Nigerben, összesen 2700 embernek biztosít munkát az országban és még egy bányát szeretnének nyitni Imourarenben. Franciaországban jelentős részben atomerőművek termelik az áramot,  a reaktorok  nigeri urán felhasználásával működnek.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez