Vita a földről Dél-Afrikában, avagy hogy bérelhet benzinkutat a Shell egy évre 192 randért?

Dél-Afrika, Pretoria – Két benzinkutat is üzemeltet Kwazulu Natal tartományban a világcég és mindkettőért csak 192 randet fizet, ez még 5000 forint sincs! A koldusszegény tartomány most arra szeretné rávenni a multi céget, hogy fizessen kicsit többet a földért, melyen a két benzinkút áll.

A Shell viszont arra hivatkozik, hogy 1988-ban 50 éves bérleti szerződést kötött és ez még ma is érvényes. Csakhogy akkor még az apartheid volt érvényben és fekete nem szerezhetett földtulajdont Dél-Afrikában. A fehérek viszont centekért juthattak hozzá az értékes földhöz!
  Az ügy azért nagyon kellemetlen, mert Dél-Afrikában most lesz százéves az apartheid földtörvény, amely 1913-ban megfosztotta a feketéket a földek tulajdonától. A kérdés azóta sem rendeződött: több millió hektár van az állam kezén olyan földekből, melyeket az apartheid idején feketéktől vettek el, de az apartheid rendszer bukása után nem adták vissza, hiszen a jogrend ezt nem tette lehetővé.
   A Shell ügy tehát csak a jéghegy csúcsa, de épp ezért komoly szenvedélyeket kavar Dél-Afrikában. A multi különben arra hivatkozik, hogy a bérleti díj valóban csekély, de csak úgy kaphatta meg a szerződést 1988-ban, hogy 29 millió randet befizetett az államkasszába. Ez a védekezés persze szintén problematikus, hiszen sokat vádolták azzal a multi cégeket, hogy ők szponzorálták az apartheid rendszert Dél-Afrikában. A jogvita a multi és a tartomány között folytatódik, de közben a bérleti díj marad évi  192 rand, ebből épphogy 100 kilométert lehet autózni Dél-Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez