Mit tegyünk a Szahel övezetben? Megtalálták az AQIM főnökének titkos tervét Timbuktuban

Mali, Timbuktu –  “Ne vigyük túlzásba a saria alkalmazását! Ezen a területen a szigorú alkalmazás nem népszerű! Inkább hagyjuk a helyi csoportokra azt, hogy milyen politikát folytassunk. Ne állítsuk magunkat előtérbe, mert ez nem kedvez nekünk!

 

Nekünk csak a magot kell elvetni és majd a fa ebből később kinő.”- így fogalmazta meg az al Kaida észak-afrikai szervezetének vezére a célokat még tavaly, amikor az iszlamista milíciák uralkodtak Mali egész északi területén. Abdel Malek Drukdel óvatos elképzeléseit a többi iszlamista erő nem fogadta el.
   Az AQIM főnöke például kifejezetten azt javasolta, hogy hagyják békében a szent mauzóleumokat Timbuktuban. A Mujao és az Ansar Dine emberei mégis nagyon sokat leromboltak közülük. Ezzel az iszlamista milíciák népszerűsége jelentősen csökkent az egész régióban. Drukdel emír azt is javasolta, hogy ne alkalmazzák túl szigorúan a sariat. Például ne kövezzék meg a házasságtörőket. Ennek ellenére voltak ilyen kivégzések Mali északi részén. Az AQIM vezetője mindenképp ragaszkodott ahhoz, hogy az iszlamista erők valamilyen úton-módon működjenek együtt a helyi fegyveres csoportokkal és egymással. Ehhez képest a két tuareg szervezet, az Ansar Dine és az MNLA nyílt háborúba keveredett egymással. Ezt az AQIM vezére elítélte.
   A stratégiai dokumentumot az angolszász sajtó sasszemű emberei találták meg Timbuktuban egy olyan épület romjai alatt, amely az AQIM főhadiszállása volt még nem is olyan régen. Az arab nyelvű gépelt szöveget a titkosszolgálat szakértői autentikusnak találták. Bár nem igazán friss dokumentumról van szó, hiszen időközben az iszlamista milíciákat kiverték a nagyvárosokból, de mégis nagy a jelentősége, mert betekintést enged az AQIM belügyeibe és azokba a belső ellentétekbe, melyek szembeállítják egymással a különböző fegyveres csoportokat. Természetesen az igazán nagy hírszerzési zsákmány az lenne, ha az AQIM vezetőjének mai elképzeléseit lehetne megismerni, hiszen a gyorsan változó viszonyok között az iszlamista milíciák is rákényszerülnek arra, hogy alkalmazkodjanak a realitásokhoz Maliban és az egész Szahel övezetben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez