Halálra kínozzák Kadhafi utolsó kormányfőjét?

Líbia, Tripoli – Életveszélyes állapotban van Kadhafi utolsó miniszterelnöke, akit a börtönben megkínoztak. Ezt a Bagdadi al-Mahmudi ügyvédje közölte az AFP hírügynökséggel. A volt líbiai kormányfőt tavaly június óta tartják fogva. 2011-ben menekült el az országból és a tunéziai-algériai határ közelében fogták el a tunéziai hatóságok.

Belehalhat a kínzások okozta sérülésekbe Bagdadi al-Mahmudi, az állapota kritikus. A volt kormányfő ügyvédje ennél többet nem árult el. Arról sem beszélt, hogy milyen forrásból származnak az információi. Ezt azzal indokolja, hogy nem akarja lehetetlen helyzetbe hozni azokat, akik tájékoztatták. Al-Mahmudit tavaly júniusban adták át a líbiai hatóságoknak a tunéziaiak. Az ügy akkor komoly bizalmi válságot eredményezett Tunéziában, ugyanis az államfőt, – aki korábban az emberi jogok védelmével foglalkozott – nem kérdezték meg, pedig ezt előírják a tunéziai törvények. Monszef Marzuki valószínűleg nem járult volna hozzá a kiadatáshoz, amíg garanciákat nem kap arra, hogy tisztességes eljárásban részesítik al-Mahmudit.

Kadhafi utolsó kormányfője 2006-tól töltötte be a miniszterelnöki posztot. 2011 szeptemberében Tripoli elfoglalása után menekült el, majd a hónap 21-ik napján az algériai határ közelében vették őrizetbe a tunéziai hatóságok.   

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez