Április 13-án kezdődik Mubarak új pere Kairóban

Egyiptom, Kairó – A 84 éves Mubarak, aki három évtizeden át Egyiptom vezetője volt, jelenleg kórházban van. Szíve gyenge, többször újra kellett éleszteni. Ezenkívül komoly depresszióval is küzd.

Mubarakot a bíróság korábban életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte azért, mert elrendelte a biztonsági erők brutális fellépését az ellene tüntetőkkel szemben. A tiltakozók közül sokan meghaltak és megsebesültek. Az új perben nemcsak Mubarak lesz a vádlottak padján, de két fia is. Ők jelenleg is börtönben ülnek, mert korrupciós ügyekben folyik ellenük vizsgálat. A bíróság most ezeket a korrupciós ügyeket is megvizsgálja majd, ezért képletesen ott lesz a vádlottak padján Huszein Szalem üzletember is. Mubarak bizalmasa Spanyolországba menekült, így a bíróság  csak a távollétében ítélkezhet felette. Vádlott még Mubarak perében a kor belügyminisztere és hat helyettese is, hiszen ők adtak ki tűzparancsot a tüntetők megfékezésére.
    Egyiptom labilis belső helyzetében a Mubarak ellenes per közelebb hozhatja egymáshoz a jelenlegi ellenfeleket, hiszen annak idején a világi szervezetek éppúgy tüntettek a Tahrir téren, mint az iszlamista mozgalmak. Mubarak feltételezett hatalmas vagyona is a per tárgya lehet, hiszen a vád immár nemcsak az arab tavasz rendőri akcióira terjed ki, de az elnöki család pénzügyeire is. Mubarak és családja az egyiptomi sajtó szerint a világ leggazdagabb famíliái közé tartozhat, de a rengeteg pénzből szinte semmi jutott eddig vissza Egyiptomba, ahol a lakosság döntő többsége még mindig a létminimum alatt él…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez