Órákon belül új kormánya lehet Tunéziának

Tunézia, Tunisz – Most már csak órák kérdése, és meglesz az új tunéziai kormány. A maratoni tárgyalások véget értek, a dokumentumokat az államfő előtt ismertetik. A kijelölt kormányfő környezetéből származó információk szerint még ma kihirdetik a kormánynévsort.

Egy hónapnyi politikai bizonytalanság után már ma lehet új kormánya Tunéziának. Az időszak tárgyalásait a maratoni hosszúság jellemezte. Az új kormány az Ennahda vezetésével állhat fel. A kormányfő az előző kormány belügyminisztere, Ali Larayedh lesz, akit február 22-én bíztak meg a kormányalakítással. Többszöri halasztás után ma reggelre sikerült megegyezésre jutni a következő kormány feladatairól, a prioritásokról. A koalíció nem bővül, annak ellenére, hogy erről is folytak tárgyalások, de több párt is visszautasította végül a részvételt, így az eredeti terv, hogy minél szélesebb legyen a koalíció, elbukott. Az iszlamisták belementek abba, hogy a főbb miniszteri posztokat független szakemberek kapják. Így technokrata minisztere lesz a belügyi, a külügyi, a védelmi és az igazságügyi tárcáknak.

A kormányválság az ellenzéki vezető, Sokri Belaid meggyilkolása után pattant ki. Az akkori kormányfő, az Ennahda második emberének számító Hamedi Dzsebali politikai kormány helyett szakértői kormányt akart, hogy megoldja az alkotmányozási és gazdasági válságot. Ezt a tervét azonban saját pártjából torpedózták meg, aminek következményeként lemondott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez