Európai misszió Mali hadseregének kiképzésére

Mali, Bamako – Április másodikán kedden kezdődik az a 15 hónapos európai uniós program, melynek célja Mali hadseregének újjászervezése.550 európai tiszt képzi Mali katonáit a Koulikoro támaszponton Bamakótól 60 kilométerre, északra. Az európai tisztek nem állnak könnyű feladat előtt.

A misszió parancsnoka, a francia Francois Lecointre tábornok úgy nyilatkozott, hogy Mali hadseregének nincs struktúrája és képtelen arra, hogy a jövőt megtervezze. Vagyis szinte a nulláról kell kezdeni mindent.
  4 zászlóaljat képeznek ki kezdetben, mindegyikben 670 ember van. Összesen így kb. 2700 jól képzett katonája lesz Malinak. Ez nem kevés, de nem elég a feladatok ellátásához, főként, ha a francia csapatok a tervek szerint kivonulnak Maliból. Mit tanulnak a kiskatonák az európai kiképző tisztektől? Fegyverhasználatot és más technikai ismereteket, ezen kívül pedig tanfolyamok lesznek az emberi jogokról is. Maliban a lakosság rendszeres panasza, hogy a katonák brutálisan bánnak a civilekkel. Mit várnak Mali tisztjei az európai missziótól?”Mindenekelőtt gyakorlati ismereteket: hogyan kell kezelni a fegyvereket, hogy kell vezetni a járműveket, harckocsikat.”- nyilatkozta erről az RFI rádiónak Yacouba Sanogo alezredes, aki annak a zászlóaljnak a parancsnoka, amely elsőként kezdi meg a kiképzést az európai misszió keretében Maliban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez