Erőszakos múlt, bizonytalan jövő Maliban

Mali, Menaka –   A csendőrök letartóztattak két MNLA-hoz közeli férfit. Az akcióban nigeri katonák nem vettek részt! – hangsúlyozza a világi tuareg szervezet közleménye, amely elítéli a letartóztatást. Annál is inkább, mert azon a jogcímen fogták el a két férfit Menaka városában, hogy részt vettek a fosztogatásokban, azokban az időkben, amikor a város még az MNLA ellenőrzése alatt állt.

Jelenleg Mali hadserege és nigeri katonák ellenőrzik a várost, ahol nagyon rossz a viszony a tuareg lakosság és Mali hadserege között. Kidal városa, amely a “tuaregek fővárosának” számít Maliban, továbbra is az MNLA ellenőrzése alatt áll, bár vannak ott francia és csádi csapatok is. Mali hadseregét viszont nem engedik be a városba!
  Az MNLA kezdte meg a háborút Mali kormánya ellen és ennek eredményeképp az ország egész északi része fegyveres milíciák ellenőrzése alá került. Az MNLA és az iszlamista milíciák között hamarosan kiéleződött a viszony és a világi tuareg szervezetet kiszorították a városokból. Ezért a francia támadás kezdetén az MNLA átállt és a francia csapatokkal együtt küzdött az iszlamista milíciák ellen. Ám az MNLA és a helyi kormány viszonya továbbra is feszült. A tuareg szervezet a nemzeti kisebbség képviseletében lép fel és autonómiát követel. Az MNLA közölte, hogy addig nem teszi le a fegyvert, amíg Mali nem biztosít autonómiát a tuareg kisebbségnek. Mali kormánya viszont előfeltételnek tekinti a fegyverletételt. Az MNLA-nak előbb vagy utóbb le kell tennie a fegyvert, mert egy országban nem létezhet két hadsereg! – hangsúlyozta Fabius francia külügyminiszter Bamakóban. A patthelyzetben talán a választások hozhatnak fordulatot, ezekre a kormány tervei szerint júliusban sor kerül Maliban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez