Vallási viszály miatt nem jár a Teherán-Kairó légijárat

Egyiptom, Kairó – Nem közlekednek június közepéig a Kairó-Teherán közötti repülőjáratok, pedig a kereskedelmi repülést hosszú, több mint három évtizedes szünet után március végén újították fel. A háttérben vallási összekülönbözések állnak.

Nem tartott sokáig az Irán és Egyiptom közötti közeledést jelezni hivatott Kairó-Teherán repülőjárat működtetése. Alig néhány nappal az első felszállást követően Egyiptom június közepéig felfüggesztette a közlekedést. A kairói döntés oka az egyiptomi szunnita szélsőségek tiltakozása a síita Irán ellen. Az egyiptomi turizmusért felelős miniszter igyekszik minden félreértést eloszlatni a járattal kapcsolatban, ezért június közepéig biztosan nem lesz több Kairó-Teherán közvetlen járat, kérdéses azonban, hogy mi lesz a felfüggesztés után.

Egyiptom és Irán között 1979-ben szakadtak meg a kapcsolatok, amikor Kairó menedéket adott az iráni sahnak, miközben Teheránban síita forradalom zajlott. A két ország közötti kapcsolat akkor kapott erőre, amikor Ahmedinezsád iráni államfő egy pánarab konferenciára néhány hete Egyiptomban járt. Ezt követően indultak el a két főváros közötti közvetlen repülőjáratok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez