Urán nélkül távozott az iráni elnök Nigerből

Niger, Irán – Két napot töltött az uránban gazdag, de különben koldusszegény afrikai országban Mahmud Ahmedinezsád. Az iráni elnök látogatásának célja urán szerződés előkészítése vagy épp megkötése volt.

 

Hivatalosan semmi ilyesmi nem történt. “Akármilyen meglepő is: Irán maga is rendelkezik uránnal, így a szállítás kérdése fel sem merült!”- mondta a valóban meglepett újságíróknak Mahamadou Issoufou nigeri elnök. Ahmedinezsád a maga részéről csatlakozott vendéglátója véleményéhez. Niger külügyminisztere egyértelműbb volt: az urán kereskedelme nemzetközileg szigorúan szabályozott! Nem adhatunk el uránt bárkinek! Ez nem olyan alapanyag, mint a vas vagy az olaj, melyet bárkinek el lehet adni!
   Ebből arra lehet következtetni, hogy a nyugati nagyhatalmak, mindenekelőtt az USA és Franciaország egyértelműen tudtára adták Niger vezetőinek: urán eladásáról Iránnak nem kerülhet szóba! Jelenleg Niger uránbányászata francia kézben van. Az Areva cég hatalmas bányákat üzemeltet az országban és újabbak megnyitását tervezi. Iszlamista szervezetek rendszeresen támadják ezeket a bányákat és az ott dolgozó külföldi és hazai szakembereket gyakran túszul ejtik. Jelenleg is vannak olyan túszok az AQMI fogságában, akiket az Areva uránbányáiból raboltak el.
  Mahmud Ahmedinezsád iráni elnök Ghánában fejezi be nyugat-afrikai látogatását. Iránt nukleáris programja miatt nemzetközi szankciók sújtják és az ország hamarosan távozó elnöke azért látogatott el Afrikába, hogy megpróbálja enyhíteni az embargó hatását, amely mind súlyosabb következményekkel jár Irán számára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez