Enyhül a „határfeszültség” Algír és Rabat között

Algéria, Algír – Hamarosan megoldódhat az Algéria és Marokkó közötti határ újranyitásának a kérdése, ezt a magreb országok belügyminisztereinek találkozója után közölte az algériai tárcavezető. A határokat csaknem húsz éve zárták le.

 A két ország közötti határzárnak két oka van. A hivatalos az 1994-es marrakesi merénylet, amelyet a marokkói hatóságok az algériai titkosszolgálat nyakába varrtak. A nem hivatalos ok Nyugat-Szahara státusa. Ez a terület a 70-es évek óta Marokkó kezében van. A függetlenségért küzdő Polisario Frontot viszont Algír támogatja. A Front hallani sem akar arról az autonómiáról, amit Rabat felkínált, helyette inkább népszavazást szeretnének a függetlenségről. Az ENSZ különmegbízottja próbál a két fél között közvetíteni, de az eredmények lassan jönnek.

A csaknem két évtizedes határzár feloldásáról tavaly kezdődtek meg komolyabban az előkészítő tárgyalások. Ennek fényében a mostani algériai belügyminiszteri bejelentés azért lehet fontos lépés, mert a határt Algéria zárta le. Dahu Uld Kabila reméli, hogy a politikai környezet is kedvező lesz a határnyitáshoz, ennek egyébként szerinte fontos jele volt, hogy nemrég Algírba látogatott a marokkói belügyminiszter.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez