Korrupciós vizsgálat Londonban: a célgkeresztben egy “szovjet multi” kazahsztáni és afrikai pénzei

Nagy Britannia, Oroszország, Afrika –  “Az ENRC afrikai elnököket fizetett le!”- állítja az a brit jogi iroda, amellyel nemrég szakított a bányászati multicég. Bosszúból a jogi iroda nyolcoldalas jelentést küldött a brit hatóságoknak, melyek meg is kezdték a nyomozást a szerteágazó korrupciós ügyben.

Afrikából két konkrét ügyet emelnek ki a brit lapok, az egyik Zambiában, a másik a Kongói DK-ban történt. Zambiában egy rézfinomító üzem engedélyezését a multicég állítólag úgy érte el, hogy lefizette az akkori elnököt. A kongói DK-ban egy rézbánya cserélt gazdát furcsa körülmények között. Az ügyletet elősegítette egy 35 millió dolláros átutalás, amelynek azután nyoma veszett…
Kazahsztán esetében 100 millió dollárt keresnek különböző offshore számlákon a Brit Virgin szigeteken, Hongkongban és Lettországban.
  A cég igazi gondja az, hogy ha nagy figyelem irányul rá, akkor cifrább esetek is kiderülhetnek. Miért? Mert az Eurasian Natural Resources Corporation brit vezetését egy puccs után 2011-ben lecserélték. Ezt követően az ENRC “szovjet multi” lett-ahogy a brit sajtó fogalmaz. Korábban is inkább szovjet módon intézték az ügyeket, mint a Cityben megszokott formában, ám 2011 után teljesen átvette a hatalmat három “szovjet” tulaj, akik régi hazájuk üzleti szokásait alkalmazták. A három “poszt szovjet” tulaj csak a cég részvényeinek 44%-át birtokolja, de egyikük nemrég kijelentette mindhármuk nevében: a kazah kormánnyal egyetértésben teljesen átvesszük a multicéget! A brit hatóságok közben elszántan nyomoznak, hogy megtudják: a londoni tőzsdén jegyzett “poszt szovjet multi” vajon milyen szabályokat sértett meg, amikor kiterjesztette birodalmát Kazahsztánban és Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez