Megölték a dinkák főnökét Szudánban

Szudán, Abyei – Megtámadtak egy békefenntartó konvojt Abyeiben, amely vitatott hovatartozású terület Szudán és Dél-Szudán között. A támadásban meghalt Kuwal Deng Mayok az abyei dinkák törzsfőnöke és egy etióp békefenntartó.

 

Ban Ki Munn ENSZ főtitkár szóvivője azt mondta, hogy az arab Misseriya törzs tagjai hajtották végre a támadást és ők ölték meg a törzsfőnököt, valamint az etióp békefenntartót. A támadásban még két kéksisakos súlyosan megsérült. Az ENSZ főtitkár elítélte a támadást és nyugalomra szólította fel a helyi törzseket. Az incidens után a szudáni külügyminisztérium vizsgálatot azonnal vizsgálatot indított,

Abyei a két Szudán határánál található, olajban és legelőkben gazdag vidék. A régióban jelenleg etióp békefenntartók állomásoznak, akik a térség közigazgatási irányítását is ellátják. Abyei hovatartozásáról népszavazásnak kellene döntenie, de a két Szudán vezetésének és a helyi törzseknek még mindig nem sikerült megállapodniuk abban, hogy pontosan kik szavazhatnának. Abyeiben főleg dinkák és a Misseriya arab törzs tagjai élnek. A régió helyzetét csak súlyosbítja, hogy a dinkák a Dél-Szudánhoz, míg a misseriyai arabok Szudánhoz szeretnének tartozni. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez