Rajzolj nekem egy bárányt! – Exupéry múzeum nyílt a Szaharában

Marokkó, Rabat – Múzeumot kapott Antoine de Saint-Exupéry a Kis herceg írója egykori szolgálati helyén a marokkói Tarfayaban. A kiállítást világhíres regény első kiadásának 70-ik évfordulóján avatták.

Antoine de Saint-Exupéry két évet szolgálat az Aeropostale, légiposta társaság tarfayai kirendeltségén. Önéletrajza szerint itt, a csillagok borította ég alatt kezdett írni. A kortárs Tarfaya alig különbözik attól, amilyen Exupéry idejében volt. Ebben a ma alig tízezer lelket számláló városkában születik meg Exupéry első regénye a Courrier Sud (A déli futárgép), és bár csak egy évtizeddel később jelenik meg, de ebben a sivatagi környezetben találkozik a Kis herceg a pilótával, akivel aztán sajátos világkörüli utat tesznek.

A Kis herceg a Biblia után a második leggyakrabban kiadott mű. 1300 kiadás 145 millió eladott példány, a Földön talán nincs olyan gyerek, aki ne hallott, olvasott volna belőle legalább egy kis részletet. A szerény múzeumban a falakon egymást követik az Antoine de Saint Exupéry életét bemutató tablók, közöttük egy vázlat a Kis hercegről, amelyet az író rajzolt. A múzeumot azért is hozták létre az alapítók, hogy megőrizhessék Exupéry történetét, ami szájról szájra terjedt és félő volt, hogy egyszer nem lesz, aki továbbadja.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez