Kémhisztéria Kidalban

Mali, Franciaország, Bamako, Párizs – Faji tisztogatás folyik Kidalban! – állította a hadsereg szóvivője Bamakóban. Mali hadserege július végéig bevonul a városba, hogy véget vessen a tisztogatásnak és biztosítsa az elnökválasztás tisztaságát – fűzte hozzá a szóvivő. Szerinte feketebőrű mali polgárok tucatjait vették őrizetbe Kidalban, ahol a tuareg milíciák vannak hatalmon.

Az MNLA tuareg milícia szóvivője Párizsban sietett válaszolni a vádakra: voltak letartóztatások Kidalban, de nem faji alapon! Mali hadseregének hírszerzőit fogták el, akik a városban kémkedtek. A szóvivő közölte: szó sem lehet arról, hogy Mali hadserege bevonuljon Kidalba, melyet a tuaregek a fővárosuknak tekintenek. A két tuareg milícia a hét végén tárgyalásokat javasolt Mali kormányának. Lemondtak arról, hogy Azawad független legyen, de autonómiát követelnek a tuareg többségű területnek. A tuareg milíciák Burkina Faso fővárosában egyeztek meg és ott állapodtak meg abban is, hogy közösen tárgyalnak Mali kormányával – Burkina Faso elnökének közvetítésével. Az MNLA szóvivője szerint a bamakói kormány vádjai csak olajat akarnak önteni a tűzre ahelyett, hogy tárgyalnának. Mali kormánya szerint az ország területi egysége nem képezheti vita tárgyát és ezért a hadseregnek be kell vonulnia Kidalba!
Franciaország aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Kidalból tisztogatásokat jelentettek és nyugalomra intette a feleket. Nemrég Bamakóban és Gaoban tüntettek Francois Hollande francia elnök ellen, amiért akadályozza Mali csapatainak bejutását Kidalba. Mali északi részén korábban a hadsereg katonáinak egy részét vádolták azzal, hogy faji alapon tisztogatást hajtanak végre. Mali északi része kilenc hónapig állt az iszlamista milíciák uralma alatt. Ezeknek a milíciáknak a támogatói jórészt a nemzeti kisebbségekből kerültek ki. Ezért aztán az iszlamista rendszer bukása után a világosabb bőrű arabok és tuaregek a hadsereg céltáblájává váltak.
Maliban július végén rendezik meg az elnökválasztás első fordulóját és ettől azt remélik, hogy békét teremt Afrikának ebben a soknemzetiségű és sokvallású koldusszegény országában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez