Folytatódik a harc a Boko Haram ellen Észak-Nigériában

Több, mint hatezer ember menekült el Nigéria észak-keleti régióból, miután a hadsereg offenzívát indított a Boko Haram radikális iszlamista terroristák ellen. A menekültek főleg nők, gyerekek és idősek, akik a szomszédos Nigerben keresnek menedéket –jelentette az ENSZ Menekültügyi Szervezete (UNHCR).

A katonai offenzíva négy hete kezdődött Borno, Yobe és Adamawa államban, ahol jelenleg is rendkívüli állapot van érvényben. A nigériai hadsereg számos fontos bázist és rejtekhelyet semmisített meg, amelyeket a Boko Haram terroristák használtak. A hatóságok több mint 150 lázadót fogtak el.  Gwange körzetben a hétvégén két feltételezett Boko Haram terroristát lőttek le, akik megpróbáltak megszökni a börtönből. Helyi és nemzetközi segélyszervezetek viszont aggodalmukat fejezték ki, mert szerintük az elhúzódó katonai beavatkozás súlyosan érinti a civil lakosságot.

Az UNHCR információi szerint a nigériai hadsereg folyamatosan légicsapásokat hajt végre a Csádi tó környékén, illetve csádi, nigeri és kameruni határ közelében. A menekültek többsége ezekről a területekről származik. Az UNHCR Nigerben tartózkodó munkatársai azt jelentették, hogy 2652 nigériai, 3544 nigeri és legalább 94 csádi állampolgár érkezett az országba. A nigeriek és a csádiak huzamosabb ideig éltek Nigériában, ott dolgoztak.

Az ENSZ Menekültügyi Szervezete jelezte, hogy segélyekre van szükség, mert a menekültek a helyiek élelmiszer és víz tartalékait élik fel. Ezért feszültséget is keltenek a helyiek körében. Komoly problémát jelent az is, hogy Nigerben rendkívül rossz volt az idei termés a szárazság miatt. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez