A tüntetők közé lőttek-visszalőttek

Tüntetések, majd fegyveres összecsapások robbantak ki a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában. A zavargásokban legalább hat civil meghalt – jelentette a rendőrség.

 

Főként fiatalok vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak az ország új vezetése ellen. A megmozdulás Bangui északi negyedében volt. A helyiek elmondták, hogy a fiatalok azután vonultak ki, miután megtalálták egy diák holtestét, akit állítólag a Seleka harcosai hurcoltak el, majd öltek meg – mondta egy neve elhallgatását kérő rendőrtiszt.

A fiatalok barikádokat állítottak fel az utcán és gumiabroncsokat gyújtottak fel.  A rendőrtiszt elmondta, hogy a Seleka harcosai kivonultak a tüntetésre, majd belelőttek a tömegbe és egy demonstrálót megöltek. A fiatalok viszont fel voltak fegyverezve és viszonozták a tüzet. Állítólag három, még azonosítatlan személlyel végeztek.  A lövöldözésben legalább 25-en sebesültek meg. A rendőrtiszt elmondta, hogy a zavargások a főváros más negyedeire is átterjedtek, ezért nagy valószínűséggel a halálos áldozatok száma is növekedni fog. A fővárosi központi kórházának igazgatója az AFP-nek elmondta, hogy a sebesülteket folyamatosan szállítják hozzájuk. A többségüket lőtt sebekkel hozták be. Az igazgató azt mondta, hogy a fővárosban feszült a helyzet és nem lehet tudni, hogy mi fog történni.

Közben más szemtanúk arról számoltak be, hogy egy protestáns ifjúsági központot és egy bankot kifosztottak. A helyi civil szervezetek azt mondták, hogy a helyi lakosoknak elegük van a Seleka kormányból és a harcosaiból, akik a márciusi hatalomátvétel óta önkényes letartóztatásokat és kivégzéseket hajtanak végre. Ezzel pedig rettegésben tartják a civil lakosságot. A vidéki régiókban még elkeserítőbb a helyzet, ott a civilek nem tudják megvédeni magukat.  

Közben más segélyszervezetek arra figyelmeztettek, hogy az országban egyre feszültebb a helyzet, humanitárius katasztrófa fenyeget. A HRW legutóbbi jelentésében arról számolt be, hogy a Seleka harcosai a hatalomátvétel óta legalább 40-en civilt öltek még és 34 települést pusztítottak el az országban.

Az ország vezetés viszont továbbra is határozottan cáfolja, hogy harcosai erőszakos cselekményeket követtek volna el . A kormány közben azt kérte a Közép-afrikai országok regionális szervezetétől (DEMAC), hogy küldjön több békefenntartót a fővárosba, hogy állítsák helyre a rendet. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez