Hollande Tunéziában békéltet

Néhány óra leforgása alatt a tunéziai államfővel és a miniszterelnökkel is találkozott a francia elnök hivatalos útjának első napján Tunéziában. Francois Hollandenak van mit rendbe tenni, mert a két ország között az utóbbi időben csikorgott a máskor olajozottan működő kapcsolat.

Franciaország elkötelezett abban, hogy a sikerüljön elvégezni a forradalomban vállaltakat, mondta a francia államfő. Ezt támasztja alá az a csaknem húsz megállapodás, amelyet a két ország az államfői találkozó alkalmával kötött meg. A legfontosabb témakörök a vasúti szállítás, az oktatás, a mezőgazdasági együttműködés, a környezetvédelem és az ivóvíz-gazdálkodás. Hollande egyúttal biztatta a francia turistákat, hogy újra vegyék célba Tunéziát, ami biztonságos ország, és ha a határain bármi probléma lépne fel, Franciaország kész segítséget nyújtani.

Párizs és Tunisz között az év eleje óta „csikorogtak” a kétoldalú kapcsolatok. Párizs a Femen aktivisták ügyében és a Sokri Belaid gyilkosság miatt emelte fel a szavát. Tunisz ezeket az eseteket a belügyeibe való beavatkozásnak tekintette. Ezzel szemben a modernisták azt vetik Párizs szemére, hogy nem tesz eleget az emberi jogok tunéziai csorbítása ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez