Tűz a szomáliai elnök gépén

Az egyik hajtómű leállt, majd kigyulladt az elnöki gépen, amely kényszerleszállást hajtott végre Mogadishu repülőterén. Az iszlamista Al Shabab elsőként jelentette a “balesetet”.

Az Al Kaidához közel álló terrorista szervezet Twitteren közölte, hogy Hassan Sheikh Mohamud elnök gépe kigyulladt és kénytelen volt kényszerleszállást végrehajtani a főváros repülőterén. Azt viszont nem állította az Al Shabab közleménye, hogy merénylet történt volna. Az iszlamista szervezet sokáig uralkodott Szomália nagy részén, így a fővárosban is. Az Afrikai Unió kenyai és etióp csapatai szorították ki az iszlamista szervezet fegyvereseit a városokból Szomáliában, de vidéken erős maradt az Al Shabab befolyása. Az iszlamista szervezet gyakran követ el merényleteket a polgári kormányzat ellen, amely több mint húszéves szünet után próbálja meg normalizálni a helyzetet Afrika egyik legszegényebb országában.

Szomália államfője egyébként Dél-Szudánban tett volna hivatalos látogatást, de gépének kényszerleszállása miatt ezt el kellett halasztania. Szomália mostani államfője az első olyan vezető, akit egész Afrikában elismernek az ország elnökének, és akit partnernek tekint az ENSZ éppen úgy, mint a Nemzetközi Valutaalap.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez