Királyi vizit a gazdaságfejlesztés jegyében Marokkóban

Háromnapos látogatásra érkezett Marokkóba János Károly spanyol király. Az uralkodói delegációban ott van a spanyol külügy-, belügy, igazságügy miniszter valamint az iparért és a fejlesztésekért felelős tárcavezető is.

A gazdasági válság kellett ahhoz, hogy a spanyol-marokkói gazdasági kapcsolatok erőre kapjanak. Az elmúlt két évben háttérbe szorult a marokkói területen lévő spanyol enklávék (Ceuta és Melilla) sorsának a rendezése, helyette a gazdaságfejlesztés, az árucsere növekedése kapott hangsúlyt. A folyamatot erősített a spanyol kormányfő, Mariano Rajoy tavaly őszi látogatása is. Most hasonló missziót teljesít Juan Carlos is, akit VI. Mohamed hívott meg hivatalos látogatásra. A király kíséretében a legfontosabb miniszterek mellett sok a spanyol üzletember is. A hivatalos programok nagyobb része is a gazdasági együttműködés bővítését szolgálja.

A Spanyolországot sújtó válságban sok ibériainak Marokkó jelenti a kiutat. Az elmúlt egy évben jelentősen megnőtt a Marokkóba áttelepülő spanyolok száma. A gazdasági kapcsolatok élénkülését pedig az jelzi, hogy már több mint 20 ezer kis és közepes vállalkozás exportál Marokkóba. Ezzel Spanyolország, beérve Franciaországot a legfontosabb kereskedelmi partnere lett Marokkónak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez