A főimám próbál közvetíteni – elkerülendő a katonai akciót Egyiptomban

A kairói Al Azhar mecset főimámja tárgyal a Muzulmán Testvériség vezetőivel a válság rendezéséről. A hadsereg 48 órán belül szétveri a Morszit támogató tüntetőket – értesült a kairói  sajtó.

Az egész muzulmán világban tisztelik a kairói Al Azhar mecsetet, amelynek szava vallási kérdésekben döntő fontosságú. A főimám most politikai közvetítésre vállalkozik: a Muzulmán Testvériség vezetőivel tárgyal. Ahmed Al Tayyib főimám nyíltan a támogatásáról biztosította a hadsereg akcióját Morszi leváltásakor, ezért most nincs könnyű dolga.

Manszur ideiglenes elnök egyértelműen a Muzulmán Testvériséget hibáztatta azért, hogy a külföldi közvetítők kísérletei hiábavalók voltak. A Muzulmán Testvériség vezetői egyelőre kitartanak radikális álláspontjuk mellett és követelik Morszi visszahelyezését az elnöki hatalomba. Erről a hadsereg hallani sem akar. A kairói sajtó értesülései szerint 48 órán belül megindul az offenzíva a Morszi-barát tiltakozó táborok feloszlatására. A lapok szerint 3-5000 halottra számítanak a katonai tervezők.

A pénteki imanapon a Muzulmán Testvériség egyik vezetője kijelentette: „Csak jöjjön a hadsereg! Mi készen állunk a mártírsorsra! Ha kell egymillió mártír is kész feláldozni magát!” Ilyen körülmények között nehéz lesz kompromisszumot találnia a főimámnak Kairóban, ahol a Muzulmán Testvériség vezetőivel tárgyal, hogy elkerüljék a vérfürdőt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez