Roham a Morszi mellett tüntetők táborai ellen Kairóban (videóval)

Legalább 30 ember meghalt, amikor az egyiptomi biztonsági erők szerda reggel megkezdték két ülődemonstráció felszámolását. A Muzulmán Testvériség szerint több mint 100-an haltak meg a hatóságok erőszakos fellépése miatt.

A biztonsági erők a kora reggeli órákban lépek akcióba  a Nahda tér és a Raba’a el-Adavija mecsetnél, ahol Mohamed Morszi hívei tábort vertek és hetek óta ülődemonstrációt tartanak. A Nahda téren a biztonsági erőknek nem okozott problémát felszámolni a demonstrációt, de a Raba’a el-Adavija mecsetnél elszabadult a pokol. A tüntetők kövekkel, üvegekkel és házi készítésű Molotov-koktélokkal próbálták ellenállni. 

{youtube}gW9IEUGVRB4{/youtube}

A BBC információi szerint a biztonsági erők páncélozott buldózereket is bevetettek, hogy eltakarítsák az útból a tüntetők által felhúzott barikádokat és sátrakat. Szemtanúk a BBC-nek és a Reutersnek arról számoltak be, hogy a biztonsági erők fellépése alatt lövéseket is lehetett hallani és legalább 15 halálos áldozatról tudnak. A Muzulmán Testvériség viszont azt állította, hogy a több mint 100, sőt egy későbbi közlés szerint több száz halálos áldozatot követelt a biztonsági erők fellépése. Hivatalos információk még nem érkeztek arról, hogy pontosan hányan haltak meg. Az áldozatok számáról szóló ellentmondó híreket független forrásból egyelőre nem lehet ellenőrizni. A kormány eddig csak annyit közölt, hogy a halálos áldozatok között két rendőr is van, akiket lelőttek.  A mecset felett katonai helikopterek keringenek, a környéken katonák és rendőrök járőröznek.  

Murad Ahmed tüntető a Reutersnek elmondta, hogy a biztonsági erők gyakorlatilag teljesen felszámolták a mecset köré épült tábort. A könnygázgránátok okozta füst miatt sok embert kellett kórházba szállítani. Egy 20 éves diák, Khaled Ahmed pedig arról számolt be, hogy a biztonsági erők minden menekülési útvonalat lezártak és rengeteg könnygáz-gránátot lőttek ki rájuk. Mentőkocsik viszont sehol sincsenek, hogy a sok sebesültet elszállítsák.

 

A nyilvánosságra hozott TV felvételeken látni, hogy a biztonsági erők tagjai a környező házak tetejéről lövik a pánikba eset tüntetőket, akiket gyakorlatilag elvakított a könnygázgránátok füstje. A belügyminisztérium viszont cáfolta, hogy a biztonsági erők éles lőszert vettek volna be és azt közölték, hogy a lövéseket a tüntetők között elvegyülő fegyveresek adták le.  A belügyminisztérium szóvivője azt is elmondta, hogy az akció során több személyt is letartóztattak. A szóvivő jelezte, hogy a Muzulmán Testvériség tagjairól van szó, de a letartóztatottak nevét csak később hozzák nyilvánosságra.

A fővároson kívül Alexandriában és Aswanban is tiltakozók vonultak az utcára. Alexandriában a demonstrálók lezárták az egyik főutat, míg Aswanban a helyi kormányzó épülete előtt tüntettek. 

A belügyminisztérium szerda reggel, még a biztonsági erők akciója előtt közleményt bocsátott ki, amelyben nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította az iszlamisták ülődemonstrációt.  A belügyminisztérium jelezte, hogy biztonságos elvonulást garantálnak azoknak a tüntetőknek, akik önként hajlandók távozni a két helyszínről.

Egyiptomban július 3-a óta folyamatosan tüntetetnek a mérsékelt iszlamisták, miután a hadsereg eltávolította a hatalomból Mohamed Morszit és a Muzulmán Testvériség több magas beosztású vezetőjét letartóztatta. A Muzulmán Testvériség hívei továbbra sem hajlandóak elismerni az ország új vezetését és bebörtönzött vezetőik szabadon engedését követelik, illetve ragaszkodnak Morszi hatalomba való visszahelyezéséhez. A július 3-a óta tartó tiltakozó megmozdulásokban több mint 250 ember vesztette életét. 

 69272781 69272780

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez