Búcsú az aranytól Ghánában

Két munkanélküli aranybányászt agyonlőttek a nyugat-afrikai országban, ahol 1 millió ember próbál megélni a sárga fémből, de egyre reménytelenebb körülmények között.

Pang az aranybányászat azóta, hogy áprilisban rekord mélységbe esett az arany ára. A fillérekért robotoló aranybányászokat tömegesen bocsátották el. Mostanra a vállalkozók is feladták, pár ezért dollárért kiváltott engedélyüket feledve más üzlet után néznek. Az arany már Ázsiában sem olyan kelendő, mint korábban.
Rossz jel volt, amikor a Ghánában munkálkodó 50 ezer kínai aranybányász nagy része egyik napról a másikra eltűnt az országból. Korábban a helyi lapok botrányos képeket közöltek arról, hogy géppisztolyt lóbáló kínai suhancok tartják fenn a „rendet” a kínai aranybányák körül Ghánában. Mára kiderült: az arany már nem akkora üzlet.
Nem mindenki vette ezt még észre: a banditák még mindig özönlenek az aranybányák környékére! Ezért járt pórul az a két szerencsétlen munkanélküli bányász is, akit szegényes vagyonukért lőttek agyon Ghánában, ahol kénytelenek belátni, hogy a globális gazdaságban az arany egyre kevésbé kelendő.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez