Csád felfüggeszti a kínai állami olajtársaság működését

A CNPC óriási kárt okozott a természetes környezetben, ezért egyelőre szüneteltetnie kell a kitermelést – indokolta a döntést Csád olajminisztere a BBC-nek.

A China National Petroleum Corporation állami olajtársaság, amely Csád fővárosától 200 kilométerre kapott olaj-kitermelési jogot. A miniszter szerint a CNPC az olaj-kitermelésben teljesen szokatlan módon óriási árkokat ásatott a helyi emberekkel. Ezekben tárolta a kitermelt olajat, majd pedig onnan juttatta el a vezetékbe. A CNPC-nek olajfinomítója működik Csád fővárosában napi 15 ezer hordós teljesítménnyel. Az olajminiszter szerint az árkokban tartalékolt olaj óriási környezeti károkat okozott, különösen a fák szenvedtek sokat. Az emberekről már nem is beszélve, hiszen ők minden védőfelszerelés nélkül végezték a munkálatokat az olaj-kitermelésen. A miniszter szerint mindez felháborító, de azt nem közölte, hogy meddig érvényes a felfüggesztés. Korábban már kétszer leállt a CNPC olajfinomítója Csád fővárosában árviták miatt, ám hamarosan újra megindult a termelés. Állítólag pénzes borítékok kerültek a megfelelő zsebekbe.

Csád 2003 óta olajtermelő ország. A tengertől elzárt koldusszegény állam egy 4 milliárd dolláros olajvezetéket épített az Atlanti-óceánhoz. Azóta árad az olaj, és Kína az egyik legfőbb kitermelő és egyben vásárló is. Ezért végképp nem tudni, hogy meddig érvényes az a felfüggesztés, amely a kínai állami olajtársaságot sújtja Csádban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez