A francia kormány támogatja,hogy egy egyiptomi cég vegye át a Petroplus olajfinomítót Párizs mellett

Franciaország, Egyiptom – Erről Arnaud Montebourg gazdasági miniszter nyilatkozott. Kifejtette, hogy az egyiptomi cégnek van saját olaja és pénze is arra, hogy a csődbe jutott vállalkozást talpra állítsa. Ráadásul az egyiptomiak vállalták, hogy továbbra is olajfinomítóként működtetik a Petroplus-t.

A francia kormány fontosnak tartja, hogy az ország területén legyenek olajfinomítók, de az, hogy ki a tulajdonos, csak másodlagos a számára.
Az egyiptomi cég, az Arabiya Lel Istithmaraat az utolsó percben jelentkezett. Öt másik pályázó is van. Arnaud Montebourg hangsúlyozta, hogy a kormány az egyiptomi ajánlatot támogatja. De nem ő dönt, hanem a kereskedelmi bíróság Rouenban. A szakszervezetek is üdvözölték az egyiptomi cég ajánlatát, mert az nem irányoz elő létszámcsökkentést. Mindössze 60-nal kívánják csökkenteni a létszámot, de ezt oly módon tennék meg, hogy nem pótolják a nyugdíjba menő munkatársakat. Az egyiptomi befektetés nagyon ritka Franciaországban és még ritkább, hogy a francia kormány támogatná egy afrikai állam tulajdonszerzését egy stratégiai ágazatban, ám a globalizált gazdaság kiélezett versenye új helyzetet teremt, és ezt az egyiptomi cég igyekszik kihasználni Franciaországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez