Mubarak szabadulhat

Az egyiptomi bíróság óvadék ellenében elrendelte a korrupcióval vádolt ex-elnök szabadon bocsátását. A BBC kairói forrásokból úgy értesült, hogy a politikust csütörtökön kiengedhetik a börtönből, bár az ügyészség még megtámadhatja a döntést.

Mubarakot tavaly életfogytig tartó börtönre ítélték, akkor a bíróság úgy ítélte meg, hogy felelős a hatalma megdöntését követelő tüntetők meggyilkolásáért, a rendőrség brutális fellépéséért.  A Mubarak-rezsimet még 2011-ben söpörte el a tiltakozás hulláma. Az ügyészség és Mubarak ügyvédei fellebbeztek az ítélet ellen, ezt a bíróság elfogadta és új eljárást indított. Mubarak azonban időközben kitöltötte az eljárás megindítása és az ítélethozatal közötti vizsgálati fogság maximális időtartamát.

 A politikus ügyvédje ma bejelentette: a bíróság a korrupciós ügyben is elrendelte Mubarak szabadon bocsátását. (Hétfőn egy másik korrupciós ügyben is hasonló döntés született)  A Reutersnek Fareed  El-Deeb azt mondta, az ex-elnök így akár már holnap elhagyhatja a börtönt. A bíróság ma meghallgatást tartott, a BBC jelentése szerint azt a vádat vizsgálta, amely szerint Mubarak még elnöksége idején ajándékokat fogadott el az állami tulajdonú al-Ahram kiadótól. A meghallgatás után született a szabadlábra helyezésről szóló döntés.

Az még kérdéses, hogy Mubarak valóban elhagyhatja-e a börtönt. A BBC emlékeztet arra, az ügyészek korábban is megtalálták a módját, hogy rács mögött tartsák a megroppant egészségi állapotú 85 éves politikust. Elemzők szerint Mubarak szabadon bocsátása – ha bekövetkezik – sokaknak azt üzenheti, hogy a hadsereg megpróbálja visszafordítani a 2011-es felkeléssel megindult változásokat az országban.

Egyiptomban rendkívüli állapot van érvényben, miután az átmeneti kormány utasítására a hadsereg összecsapott a Morszi elnök eltávolítása ellen tiltakozó iszlamistákkal. A vérontásnak több száz halottja volt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez