Mali: ha lesz munka, minden rendben lesz

Számos üggyel kell megbirkóznia Mali nemrég megválasztott elnökének. Az elsőbbségi feladatok között lesz a vásárlóerő növelése. Most hiába van áru a piacokon, a vevők a minimumra faragták le költéseiket, igaz, nincs is nagyon miből költekezni.

Az asszonyok igencsak visszafogják a konyhapénzt, mondja a Bamako egyik kültelki piacán az egyik árus. A francia RFI rádió riportere a helyi fogyasztóvédelmi egyesület elnökét kísérte el piaci körútra a választások után.

Hagyma, burgonya, gyömbér. Áru van a piacon, kereskedő is, de vevő nem sok. Aki jön az is csak éppen, hogy költ. Tapasztalt árus mondja, hogy aki eddig 100 közép-afrikai frankot költött egy-egy alkalommal nála, most a felét sem hagyja ott, miközben az árak az egekbe emelkedtek. Egy másik eladó arról beszél, hogy a mostani helyzetben szinte lehetetlen a napi háromszori étkezést biztosítani. Sok családban a déli maradékot, ha van egyáltalán, eszik meg estére. A legszegényebbek pedig örülnek, ha naponta egy étkezésre futja.

A fogyasztóvédelmi egyesület elnöke úgy látja, hogy az új államfőnek elsődlegesen munkát, jövedelmet kellene teremtenie, és ebből a szempontból prioritást kell kapnia a nők támogatásának, mert ez jót tenne a gazdaságnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez