Éhínség fenyeget Zimbabwében

Az ENSZ jelezte, hogy súlyos élelmiszerhiány fenyeget Zimbabwében.  A világszervezet adatai szerint legalább 2.2 millió ember szorul segélyre az országban.

 

2009 óta nem volt ilyen súlyos a helyzet az országban – mondta Victoria Cavangah az ENSZ Világ Élelmezési Programjának szóvivője Hararéban. A szóvivő szerint vidéken a legsúlyosabb a helyzet, ahol a lakosság negyedét érinti az élelmiszerhiány. Komoly problémát jelent, hogy az idei termés a vártnál is alacsonyabb. Emellett az élelmiszerárak legalább 15%-kal növekedtek az országban. A WFP jelezte, hogy a legszegényebbeknek élelmiszer és pénzügyi támogatást is fognak nyújtani.

Zimbabwe még nem is olyan rég az afrikai kontinens „éléskamrájának” számított és modern mezőgazdasággal rendelkezett. Mugabe elnök a 2000-es években fokozatosan bevezetett földreformjai viszont teljesen padlóra küldték a szektort. Elemzők adatai szerint 2000 óta felére csökkent az élelmiszertermelés az országban. Komoly problémát jelent az is, hogy a termelőknek nincs pénzük arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű műtrágyát vásároljanak.  Emellett komoly problémát jelent a szélsőséges időjárás is. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez