Kína erőművet tervez Zimbabwében

A China Africa Sunlight Energy bejelentette, hogy 2015-re egy 600 MW-os erőművet épít Zimbabwében  A dél-afrikai országnak nagy szüksége van az energiára, szinte mindennaposak az áramkimaradások.

A China Africa Sunlight Energy cég jelezte, hogy a beruházás egy két illiárd dolláros energia- projekt részét képzi.  A munkálatokat 2014 elején kezdik meg és először csak egy 300 MW-os széntüzelésű erőművet építenek, amelynek teljesítményét később 600 MW-ra bővítenének. 

A China Africa Sunlight Energy cég a kínai Shandong Taishan és a zimbabwei Old Stone Investments közös cége. Mindkét cég 50-50%-os részesedéssel rendelkezik. Charles Mugari, a China Africa Sunlight Energy igazgatója elmondta, azután döntettek a beruházásról, miután Gwayi körzetben hatalmas szénlelőhelyet tártak fel. A becslések szerint legalább 4 milliárd tonnás készletet van a föld alatt. A China Africa Sunlight Energy számításai szerint évente 2,5 millió tonna szenet termelnének ki, ezzel biztosítani tudnák az erőmű szénellátását is.

Zimbabwe jelenleg 1200 MW áramot képes előállítani, 300 MW-ot Mozambikból  importál. Az ország energiafelhasználása viszont 2100 MW.. Az áramkimaradások ezért mindennaposak. A zimbabweiek a mozambiki Hydro Cahorra Bassa erőműtől kapják az áramot, de a mozambikiak jelezték, hogy hamarosan nagyszabású karbantartási munkálatokba kezdenek, ezért 300 MW helyett csak 50MW-ot tudnak szállítani.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez