Súlyos csapás a Boko Haramra Nigériában

A nigériai hadsereg rajtütést hajtott végre a radikális iszlamista Boko Haram terrorista szervezet egyik tábora ellen Borno államban. Az akcióban legalább 50 terroristával végeztek a katonák. Nigéria három észak-keleti államában, köztük Bornóban május óta rendkívüli állapot van érvényben, miután a központi vezetés katonai offenzívát indította a terrorista szervezet ellen.

 

 A nigériai hadsereg szóvivője Sagir Musa azt mondta, hogy azokat a terroristákat vadászták le, akik még a hét közepén 20 emberrel végeztek, amikor lerohantak két települést Bornóban. A szóvivő elmondta, hogy az véres incidens után a katonák a terroristák nyomába eredtek és a bázisukig üldözték őket. A tábort végül sikerült bevenni és lerombolni. Az akcióban a nigériai légierő is részt vett.  A Boko Haram nem nyilatkozott a történtekről.

A radikális iszlamista terroristák szeptember 4-én megtámadták Gajiramát, amely 75 km-re található Maiduguritól, Bornó állam közigazgatási központjától. Gajiramában éppen vásárt tartottak, amikor a terroristák lerohanták a települést. A támadók komoly pusztítást végeztek. Házakat gyújtottak fel és 15 civilt megöltek a piacon. Helyi lakosok elmondták, hogy kitört a pánik a településen. Egy nappal később a terroristák lerohanták Bulabilint, ott 5 emberrel végeztek, akik éppen a helyi mecsetbe igyekeztek imádkozni.     

Észak-kelet Nigériában továbbra is érvényben van a rendkívüli állapot és az éjszakai kijárási tilalom. A hadsereg és a hatóságok pedig felszólították a helyi lakosokat, hogy működjenek együtt a katonákkal. A helyiek a rossz biztonsági helyzet miatt polgárőrséget is alakítottak, hogy megvédjék magukat és otthonukat a terroristák esetleges támadásaitól. Sokan attól félnek, hogy a Boko Haram bosszút áll azokon a civileken, akik együttműködnek a hatóságokkal. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez