Amnesztia a Kongói DK-ban?

A politikai enyhülés érdekében Kabila elnök amnesztiát jelentett be a politikai foglyoknak. Ígéretek erre már korábban is voltak, de azokból nem lett semmi.

A parlament is amnesztia törvényt készít elő, de az országgyűlés csak októberben kezdi meg őszi ülésszakát. Az elnöki amnesztia viszont azonnal életbe léphet, ha lesz belőle valami.
Kik kerülhetnek ki amnesztiával a börtönből? Sok parlamenti képviselő és helyi politikus, aki hosszabb-rövidebb börtönbüntetést kapott különböző kétes jogcímeken. Van például egy  lelkész, aki 10 éves börtönbüntetését tölti, bár súlyosan beteg. Ők most kiszabadulhatnak.
De mi lesz azokkal, akiket 2006 óta tartanak börtönben azon a címen, hogy a jelenlegi elnök apját, Laurent-Désiré Kabilát eltették láb alól? A Kongói DK korábbi elnöke kalandos pályafutás után máig tisztázatlan körülmények között halt meg. Legkevesebb 50 embert csuktak le az elnök elleni merénylet címén, sokan időközben meghaltak. De még vagy 20 állítólagos merénylő még mindig él a börtönben. Köztük a titkosszolgálat akkori főnöke és az elhunyt elnök szárnysegéde. Vonatkozna-e rájuk is az elnöki amnesztia? Nagy kérdés, mert Kabila elnök korábbi amnesztia ígéreteiről semmi sem lett a Kongói DK-ban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez