Két merénylet a Sinai félszigeten

Iszlamista szervezetek két pokolgépet robbantottak fel a Sinai félszigeten katonai célpontok közelében: 3 katona meghalt és 8 megsebesült Egyiptom és Izrael határvidékén, ahol az egyiptomi hadsereg offenzívát folytat az iszlamisták ellen.

A katonai hírszerzés központja előtt robbant fel az első bomba Rafah városában. A gázai övezet határán levő város különösen érzékeny pont, hiszen Rafah a csempészet központja, és ez a világtól elzárt gázai övezet szempontjából döntő fontosságú. A második bomba egy katonai ellenőrző pontnál robbant fel a Sinai félszigeten.
A helyi beduinok már évtizedek óta harcolnak a központi hatalom ellen. Néhány helyi milícia jó kapcsolatban van az Al Kaidaval is. A terrorista szervezet főnökének testvére, Mohamed Al Zawahiri volt az összekötő tiszt az Al Kaida és a helyi milíciák között. Nemrég őt a hadsereg egy razzia során elfogta.
Morszi megbuktatása óta fellángoltak a harcok a Sinai félszigeten. Az ex elnököt ugyanis különleges kapcsolat fűzte a Sinai félszigethez és a gázai övezethez: Mubarak elnök idején ő tartotta a kapcsolatot az akkor illegális Muzulmán Testvériség helyi vezetőivel. Egyiptomban épp ezen a címen akarják bíróság elé állítani az ország első demokratikusan megválasztott elnökét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez