Miért mosolyog Mubarak?

Nyilvánosságra kerültek Hoszni Mubarak börötnben folytatott beszélgetései, amelyeket az orvosával és őrivel folyatott. Az egyiptomi Al-Youm al-Sabee napilap publikálja a beszélgetések leiratait. Az első alkalmakkor még „kedvetlen” Mubarak egyre lelkesebb lett Morszi megbuktatása után.

Hoszni Mubarak a legnagyobb tisztelet hangján beszél al-Szisszi tábornokról, akit kipenderítette Morszi elnököt a hatalomból. A beszélgetésekből kiderült, hogy a Muzulmán Testvériség bukásával derűsebbé váló Mubarak határozottan azon a véleményen van, hogy az ország következő elnökének a hadsereg soraiból kikerülő, karizmatikus embernek kell lennie. A derűs Mubarak képe nemcsak a cikkekből ismert az egyiptomiaknak. Bukása és perbe fogása óta a szombati tárgyalási nap volt az első alkalom, amikor mosolyogva, napszemüvegét homlokába feltolva mutatkozott a kamerák előtt.

Mindez egyre jobban zavarja az átmeneti kormányzatot is. A szükségállapot kiterjesztése adott lehetőséget arra, hogy Mubarakot kórházban őrizzék. A bíróság a vonatkozó szabályok szerint elrendelte a szabadon bocsátást, mert már több mint két éve volt előzetes letartóztatásban, jogerős ítélet nélkül. Ráadásul egy szabad Mubarak megerősítheti a Muzulmán Testvériséget, amelyhez az utóbbi időben több kisebb szervezet is csatlakozott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez