ENSZ: általános a kínzás a milíciák által üzemeltetett líbiai börtönökben

Általánosan elterjedt a kínzás és az embertelen bánásmód azokban a líbiai fogházakban, amelyeket a 2011-es forradalom alatt verbuválódott milíciák üzemeltetnek – írta egy kedden közzétett közös jelentésében az ENSZ líbiai támogató missziója (UNSMIL) és a világszervezet emberi jogi főbiztossága.

Egy jelentés szerint az elmúlt két évben legalább 27 ember halt bele a kínzásba líbiai fogdákban.

Közülük tizenegyen idén, hivatalosan a kormányzathoz tartozó, de valójában fegyveres brigádok által működtetett börtönökben vesztették életüket.

Az UNSMIL által a helyszínen gyűjtött bizonyítékokon alapuló dokumentum szerint az őrizetbe vett személyeket fogva tartásuk első napjaiban általában kínzásnak vetik alá a milíciák, hogy beismerő vallomást vagy más információkat kényszerítsenek ki belőlük.

Az országban legalább 8000 embert tartanak fogva a két évvel ezelőtti forradalommal kapcsolatban, akiknek döntő többsége az ENSZ szerint nem számíthat tisztességes eljárásra, nincs védőügyvédjük, és családtagjaikkal sem léphetnek kapcsolatba.

Az észak-afrikai országban a mai napig számos fegyveres csoport garázdálkodik, amelyek a Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának megdöntésére irányuló felkelés alatt verbuválódtak.

A tripoli kormány két évvel a Kadhafi-rendszer bukása után sem volt képes uralma alá vonni az ország egészét, ezért a közbiztonság fenntartása terén erősen rá van utalva a milíciákra, amelyek azonban gyakran saját hatalmuk megerősítésére és a kormány aláásására használják fel a hatalmi vákuumot.

A jelentés szerint megoldást hozna az áldatlan helyzetre, ha a milíciák átadnák a fogvatartottakat a kormány által irányított börtönöknek, ahol számottevően jobb körülmények uralkodnak.

Megfigyelők szerint a fegyveres csoportok eszközként használják a rabokat a kormány elleni politikai játszmában, ezért nem hajlandóak átadni egyes “értékes” foglyaikat.

Ilyen például a néhai diktátor fia, Szeif al-Iszlám Kadhafi, akit egy milícia nem hajlandó kiadni az őt háborús bűnökkel vádló tripoli hatóságoknak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez