Katonákat kér az Afrikai Unió Szomáliába

Katonai erősítésre azért van szükség, hogy az AMISOM békefenntartó misszió hatékonyabban tudjon fellépni a radikális iszlamista al Shabab lázadószervezet ellen.

Az Afrikai Unió (AU) Béke és Biztonsági Tanácsa már elküldte a javaslatát az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amelynek előbb jóvá kell hagyni a tervet, hogy az AMISOM misszió megkaphassa a katonai erősítését. Az AU azt tervezi, hogy további 6235 katonát és rendőrt küld az országba annak érdekében, hogy az AMISOM misszió maradéktalanul elláthassa feladatait.

Az AU azzal érvel, hogy az al Shabab a kenyai Westgate bevásárlóközpont ellen végrehajtott véres terroristatámadás után bebizonyította, továbbra is komoly veszélyt jelentenek és képesek más országokban is lecsapni.

Nemrég az AMISOM misszió parancsnoka is jelezte, hogyha nem kapnak erősítést, akkor az al Shabab könnyen felboríthatja az erőviszonyokat Szomáliában. Nemrég az etióp miniszterelnök Hailermarian Desalegn is felszólította a nyugati országokat arra, hogy is segíteniük kellene az ENSZ missziót, illetve a szomáliai kormányt abban, hogy végre felszámolják a radikális iszlamista lázadók szervezetét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez