Hidra hadművelet Maliban a dzsihád harcosok ellen

A francia hadsereg, az ENSZ alakulatai és Mali csapatai közös hadműveletet kezdtek az ország északi részén ahol rendszeresek a terroristák támadásai.

Legutóbb Tessalitban, az algériai határ közelében, egy öngyilkos kommandó behatolt az ENSZ laktanyába, melyet csádi katonák őriztek. Két öngyilkos dzsihád harcost lelőttek, de a harmadiknak sikerült felrobbantania magát. Két csádi katona és egy civil meghalt. Az öngyilkos kommandós akcióért az AQIM vállalta a felelősséget. Ez a szervezet az Al Kaida észak-afrikai szárnya, amely más iszlamista milíciákkal együtt megszállva tartotta Mali északi részét. Francia csapatok- afrikai erők támogatásával- kiverték őket Mali területéről, de a dzsihád harcosok nem adják fel: továbbra is akciókat hajtanak végre katonai célpontok ellen.

Mi a célja ennek a mostani közös offenzívànak, amely első a maga nemében? Mire irányul a Hidra hadművelet? Erre a kérdésre nem adtak konkrét választ a Le Figaro tudósítójának a francia vezérkarban. Csupán annyit mondtak, hogy többszáz francia katona vesz részt a Hidra hadműveletben, amelynek célja az, hogy megtisztitsák Mali északi részét a dzsihád harcosoktól. Az ENSZ Mali ügyeivel foglalkozó főbiztosa mindenesetre úgy nyilatkozott, hogy aggasztja őt, hogy milyen törékeny a belső egyensúly Maliban, különösen az északi részen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez