Európai csapatok a Közép-Afrikai Köztársaságban?

Hamarosan szárazföldi csapatok érkeznek Európából a francia erők támogatására a Közép-Afrikai Köztársaságba- tudatta Fabius francia külügyminiszter a nemzetgyűléssel Párizsban.


A franciák Nagy Britannia, Németország, Belgium és Spanyolország kedvező válaszában reménykednek. Belgium állítólag hajlandó lenne 150 katonát küldeni Bangui repülőterének védelmére. Nagy Britannia és Németország jelezte: nem áll szándékában szárazföldi csapatok küldése. A párizsi Le Monde szerint szárazföldi erőket egyetlen európai uniós állam sem kíván küldeni a Közép-Afrikai Köztársaságba. Legfeljebb arról lehet szó, hogy a légiszállításban segítenek Franciaországnak illetve átvállalják a főváros repülőterének védelmét. Jelenleg afrikai csapatokon kívül csak francia erők vannak jelen a polgárháborús káoszba süllyedt Közép-Afrikai Köztársaságban.
Michel Djotodia államfő szerint az elmúlt harminc év megoldatlan problémái bukkannak elő most a Közép-Afrikai Köztársaságban. A koldusszegény, de ásványi kincsekben, gazdag országban nagyon nagy a törzsi és a vallási megosztottság. A lakosság 50% keresztény, 15%-a muzulmán, a többiek törzsi kultuszok hívei. Michel Djotodia az első muzulmán államfő a Közép-Afrikai Köztársaságban. Az őt támogató iszlamista milícia háborúban áll a keresztény fegyveres csoportokkal. A polgárháborús fenyegetés miatt csaknem félmillió ember menekült már el lakóhelyéről. Csak a fővárosban, Banguiban 100 ezer menekült él. Az államfő tárgyalásokra szólított fel ám a politikai kibontakozás esélye bizonytalan. Ezért az európai államok lelkesedése egy afrikai katonai beavatkozás iránt igen mérsékelt, mert nemigen látják a kiutat a káoszból a Közép-Afrikai Köztársaságban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez