Tony Blair szakított Joyce Bandával

Tony Blair volt brit miniszterelnök külső tanácsadóként segítette Joyce Banda malawi elnök asszonyt és kormányának munkáját.

A The Telegraph értesülése szerint Blair és csapata azért szakított a malawi vezetéssel, mert több magas rangú vezető, köztük az elnökasszony is súlyos korrupciós botrányba keveredetr. A malawi elnöki hivatal szóvivője is megerősíttette, hogy a Tony Blair által vezetett Africa Governance Initiative (AGI) kivonul az országból. A korrupciós botrány miatt a brit kormány még novemberben döntött úgy, hogy felfüggesztik az országnak szánt segélyek és különböző támogatások folyósítását. A britek után, az Európai Unió és Norvégia és hasonló módon járt el.

Malawi a világ egyik legszegényebb országa, amely külföldi segélyekből és támogatásokból tartja fenn magát. A segélyek megvonása tehát beláthatatlan következményekkel járhatna, mivel a kormány nagy valószínűséggel képtelen lesz fedezni az alapvető szolgáltatásokat a lakosság számára. Ennek ellenére Banda elnök asszony nemrég kijelentette, hogy nem fog könyörögni a segélyek visszaállításáért, de elismerte, hogy a támogatások hiánya nehéz helyzetbe sodorhatja az országot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez