Lázadók támadták meg a Kongói DK gazdasági központját

Nyolc órán át tartó fegyveres összecsapások robbantak ki a Kongói Demokratikus Köztársaság második legfontosabb városában, Lubumbashiban.

A támadást a Mai Mai Kata Katanga lázadó szervezet hajtotta végre, amely korábban már többször is megrohamozta a várost. A harcokban legalább 26-an meghaltak, köztük civilek, katonák és lázadók is. A támadást végül komoly erőfeszítések árán a kormányerőknek sikerült visszaverniük és legalább 25 km-es körzetbe visszaszorították a fegyvereseket. A harcok miatt a város teljesen kihalt. Az üzletek, boltok és áruházak bezártak. A civil lakosság retteg, mert az emberek attól félnek, hogy a lázadók bármikor visszatérhetnek. 

A Mai Mai Kata Katanga egy helyi szeparatista lázadó szervezet, amely Katanga tartomány önállóságáért küzd. A szervezet vezetője Gedeon Kyungu Mutanga, akit a harcosai még 2011 szeptemberében szabadítottak ki a lubumbashi börtönből.

Katanga a Kongó Demokratikus Köztársaság egyik leggazdagabb tartománya, Lubumbashi pedig az ország gazdasági központjának számít. A térségben rengeteg ásványkincs lelőhely található és számos külföldi, illetve helyi érdekeltségű bánya is működik itt. Katanga rendelkezik az afrikai kontinens második legnagyobb rézkészletével is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez