Elnapolták Murszi kémkedési perét

Elnapolták Egyiptomban a tavaly nyáron elnöki tisztségéből elmozdított Mohamed Murszi ellen vasárnap megkezdett pert, mert ügyvédei kivonultak a tárgyalásról.

Az egyiptomi állami televízió jelentése szerint Murszi védőügyvédei a kivonulással az ellen tüntettek, hogy a vádlottaknak egy hangszigetelt üveggel lefedett ketrecben kell lenniük az ülés alatt. Helyszíni megfigyelők szerint Murszi a következő kérdést intézte a bírói testülethez: “Miért félnek ennyire? Vajon azért, mert nem állnak maguk mögött a tömegek?”

Az ülést vezető bíró a pert azért napolta el, hogy a védői testület új jogászokat nevezhessen meg a vádlottak védelmére. A következő tárgyalási időpontnak a bíróság február 23-át jelölte meg. Az egyiptomi hatóságok Murszi mellett az őt támogató Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet további 35 tagját fogták perbe.

Az ügyészség által “Egyiptom történelmének legnagyobb összeesküvéseként” ábrázolt eset 2005-ig nyúl vissza, amikor az érintettek állítólag szélsőségeseket szándékoztak a Gázai övezetbe küldeni, hogy ott a Hamász palesztin iszlamista szervezet segítségével, a Hezbollah libanoni síita milícia és az iráni Forradalmi Gárda által katonai kiképzésben részesüljenek, majd Egyiptomba visszatérve a Sínai-félszigeten működő terrorcsoportok soraiba álljanak.

A hatóságok szerint a vádlottak terrortámadásokat terveztek az országban, és ennek érdekében titkos katonai információkat juttattak idegen szervezetek és kormányok birtokába. Murszin kívül bíróság elé állították többek között Mohamed Badíét, a Muzulmán Testvériség vezetőjét és helyettesét, Hairat es-Sátert.

Murszit megbuktatása óta az alexandriai Burg al-Arab börtönben tartják fogva. Eddig négyszer jelent meg a nyilvánosság előtt. Az exelnök ellen a hatóságok további három pert indítottak börtönszökés szervezése, híveinek gyilkosságra uszítása és a bíróság megsértése miatt.

A tavaly nyár óta tartó zavargásokban legkevesebb ezer iszlamista vesztette életét a biztonsági erők és a tüntetők közti összecsapásokban. A Muzulmán Testvériséget a kormány december végén terrorszervezetnek nyilvánította, s több ezer tagját börtönbe vetette. Bár Hisám Barakát főügyész múlt szerdán kijelentette, hogy Egyiptomban nincsenek politikai foglyok, a központi hatalmat egyre több nemzetközi szervezet bírálja a biztonsági erők vehemens fellépése miatt az ellenzéki tüntetőkkel szemben.

Gyarapodnak a letartóztatottakkal szembeni rossz bánásmódról és azok kínzásáról szóló beszámolók is. Legutóbb egy 18 éves nő története váltott ki világszerte felháborodást. Dahab Hamdit nyolc hónapos terhesen vették őrizetbe Kairóban egy tüntetésen, s azóta háromszor hosszabbították meg fogságát.

Hamdi állítása szerint éppen orvoshoz tartott, amikor lefogták, és a rendőrök közölték is vele, hogy rács mögött fog szülni. Amikor bekövetkeztek a fájások, a fiatal nőt átszállították egy korházba, ahol császármetszéssel hozta világra gyermekét. Egy röviddel később készült fényképen Hamdi látszik a szülés után, jobb keze az ágyhoz láncolva, gyermeke az oldalán. Hamdit két nappal a fénykép nyilvánosságra kerülése után szabadlábra helyezték.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez