Egy szingapúri klinikán töltötte kilencvenedik születésnapját Robert Mugabe

A zimbabwei elnök a héten utazott Szingapúrba, ahova rendszeresen jár gyógykezelésekre. A 90 éves elnök egészségi állapota körül nagy a titkolózás, egyes információk szerint súlyos betegségben szenved, de a hivatal ezt mindig is határozottan cáfolta.

George Charamba a zimbabwei elnöki hivatal szóvivője azt mondta, hogy az elnök csak rutin orvosi ellenőrzése utazott a távol-keleti országba. Az elnök várhatóan vasárnap érkezik haza, amikor hivatalosan is megünneplik kilencvenedik születésnapját – mondta a szóvivő. Mugabe az utóbbi időkben viszont egyáltalán nem nézett ki jól. Az arca fel volt puffadva és a nyelve pedig meg volt dagadva. Egy nem rég vele készült TV interjúban azonban azt mondta, hogy fittnek és erősnek érzi magát, de a felvételeken jól látható és hallható volt, hogy az idős elnök nehézkesen, érthetetlenül és gyakran összefüggéstelenül beszélt.

Zimbabwéban az elnök egészségi állapota állandó beszédtéma. A Wikileaks által kiszivárogtatott 2008-as amerikai nagyköveti jelentés szerint Mugabe prosztata rákban szenved, ami a belső szerveit is megtámadta. Az orvosai állítólag már évek óta azt tanácsolták neki, hogy vonuljon vissza az aktív politizálástól és pihenjen. Ennek ellenére Mugabe továbbra is hatalmon van, 2013-ban pedig öt évre ismét újraválasztották.

Egyesek szerint Mugabe azért van még mindig hatalmon, hogy rendezze a pártján belüli hatalmi harcokat és kijelölje utódját. A két legesélyesebb személy közül az egyik, aki követheti őt az elnöki székben Joice Mujuru, aki jelenleg Mugabe első számú helyettese a kormányban és a pártban. A másik Emmerson Mnangagwa igazságügyi miniszter és volt védelmi miniszter, akit gyakran csak „krokodilként” emlegetnek. A két politikus között rendkívül nagy a rivalizálás és az ellenségeskedés. Elemzők szerint, ha Mugabe halála előtt nem tudja kijelölni utódját és elrendezni a párton belüli feszültségeket, akkor az ország könnyen polgárháborús helyzetbe is kerülhet, ami viszont beláthatatlan következményekkel járhat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez