A jó időjárás ellenére is rossz lesz az idei termés Zimbabwéban

Ismét élelmiszerhiánnyal kell számolni Zimbabwéban, ahol folyamatosan komoly problémát jelent az éhínség. Az ENSZ adatai szerint körülbelül két millió embert érinthet az élelmiszerhiány. A WFP kampányt indított, hogy legalább 60 millió dollárt gyűjtsön össze ahhoz, hogy segélyeket küldjön az országba.

A mezőgazdaság szempontjából ideállás volt az időjárás, de ennek ellenére az előrejelzések szerint a vártnál alacsonyabb lesz az idei termés Zimbabwéban. Szakértők a New Zimbabwe internetes híroldalnak azt mondták, hogy az ország mezőgazdaságának igen csak gyenge termelékenységéhez számos dolog közrejátszik. Az egyik legnagyobb problémát a szakértelem hiánya jelenti, de a permetezőszerek és a műtrágya hiánya, vagy a magas beszerzési áruk is komoly problémát jelentenek. A kistermelők ezért gyakorlatilag képtelenek a földjeiket megfelelő módon kezelni és karbantartani. Ráadásul a mezőgazdasági infrastruktúra állapota is folyamatosan romlik. A traktorok többsége folyamatosan meghibásodik, újak beszerzésére pedig nincsen pénz. Az öntözőrendszerek elavultak, vagy egyáltalán nem működnek. A termőterületek ezért évről-évre csak csökkennek.

Egyedül a dohány termést sikerült növelni, ami egyben Zimbabwe egyik elsőszámú export cikke. Élelmiszer terén viszont az ország már egy jó ideje importra szorul. 2012 és 2013 között a kormány több mint 60 millió dollárért volt kénytelen gabonát importálni Zambiából, hogy a lakosság igényeit fedezni tudja. A zimbabwei mezőgazdaság a 2000-ben kezdett el hanyatlani, miután Robert Mugabe elnök meghirdette a katasztrofális következményekkel járó földreformját. A földreform tulajdonképpen abból ált, hogy a fehérek földjeit államosították, majd egy részüket szétosztották a feketék között. A fehéreket pedig elüldözték az országból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez