A líbiai parlament katonai akciót rendelt el a szakadárok kezén lévő kikötők felszabadítására

A líbiai parlament, az Általános Nemzeti Kongresszus (ÁNK) katonai akció megindítását rendelte el a szakadárok által elfoglalt kikötők felszabadítására – jelentette be a törvényhozás szóvivője hétfőn, egy nappal azután, hogy egy észak-koreai zászló alatt hajózó olajszállító tartályhajót az egyik ilyen kikötőben töltöttek meg kőolajjal.

A rendelet értelmében a katonai művelet egy héten belül megkezdődik.

A felkelők a hírre reagálva bejelentették, hogy nem hátrálnak a kormányerők semmilyen támadása elől, ezért már át is csoportosították a szárazföldi és a tengeri erőiket.

“A szárazföldi erőkkel megvédjük Kireneika tartományt, hajóink pedig a környékbeli vizeken járőröznek” – mondta a szakadár csoport egyik vezetője.

A líbiai védelmi minisztérium vasárnap másodszor rendelte el, hogy a haditengerészet és a légierő tartóztassa fel az észak-koreai zászlójú olajszállító hajót. Az első parancsot a hadsereg nem teljesítette rossz időjárásra hivatkozva.

A hajón ugyan észak-koreai zászló leng, de a líbiai kormány Észak-Koreánál érdeklődve megtudta, hogy a jármű egy perzsa(arab)-öbölbeli üzletemberé.

A három keleti kikötő, Rasz Lanuf, esz-Szider és Zueitina tavaly nyár óta szakadár fegyveresek kezén van. A kikötők fontos olajexport-terminálok, és Rasz Lanufban található az ország legnagyobb olajfinomítója is. A kikötők elfoglalása óta tizedére esett a líbiai kőolajexport.

A kikötők a keleti Kireneika tartományban vannak, ahol novemberben a szakadárok független regionális kormányt alakítottak, és autonómiát követelnek a központi vezetéstől. A két fél közötti tárgyalások eddig nem vezettek eredményre.

Amióta 2011-ben megbuktatták Moammer Kadhafi diktátort, Líbia belpolitikai káoszban őrlődik. Mindmáig igen gyenge a központi kormány hatalma, és az ország jelentős területeit a Kadhafi elleni felkelés idején verbuválódott különféle fegyveres csoportok uralják. Ebben a helyzetben a kormánynak nagy nehézségeket okoz a kőolajtermelés és -kivitel újraindítása, amely a forradalom előtt a gazdaság alapja volt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez