Közös hadgyakorlatokat tart Egyiptom és az emírségek

Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek hónapok óta közös hadgyakorlatokat tart, amelyek egyikét megszemlélte Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi vezérkari főnök Abu-Dzabiban – adták hírül szerdán egyiptomi netlapok.

A két ország a gazdasági kooperáció mellett katonai együttműködését is bővíteni szándékozik – mondta az egyiptomi fegyveres erők szóvivője.

Katonai együttműködésük jelentőségét az adja, hogy Egyiptom a katonailag legerősebb arab állam, amelynek belpolitikai fejleményei azonban megosztják az Öböl-menti térséget. Katar például nem hajlandó együttműködni az iszlamistákat a hatalomból kiszorító kairói kormánnyal, és a két ország között jelenleg nincs is diplomáciai kapcsolat.

Ahmed Mohammed Ali egyiptomi katonai szóvivő hivatalos Facebook-oldalán megjelent közleménye szerint Egyiptom és az emírségek az utóbbi hónapokban rendszeresen tartott közös kiképzéseket, hogy hadügyi tapasztalataikat gyarapítsák és azokat egymással megosszák.

Az emírségek más szomszédos államokkal egyetemben feltétel nélküli támogatója a jelenlegi egyiptomi kormánynak, amely azután alakult, hogy a hadsereg tavaly nyáron elmozdította az iszlamista Mohamed Murszi elnököt tisztségéből. A Kairóhoz közeledés vágyának egyik fő oka Egyiptom regionális katonai jelentősége, s ezt egy öbölmenti ország vezető diplomatájának Washingtonban tett kijelentése is tükröz: “ha egyszer olyan szörnyűségekkel találnánk magunkat szembe, mint amilyeneket Kuvaitnak kellett elszenvednie Szaddám Huszein idején, mindannyian tudjuk, hogy csak két ország hadserege tudna rajtunk valóban segíteni akár több tízezer katonával, az Egyesült Államoké és Egyiptomé.”

A többrétű együttműködés további jeleként Egyiptom jelenlegi erős embere és várakozások szerint az ország következő elnöke, Abdel-Fattáh esz-Szíszi vasárnap bejelentette: a hadsereg megállapodást írt alá az emírségekkel, amelynek értelmében Dubai legnagyobb tőzsdén jegyzett építőipari cége, az Arabtec Holding PJSC egy millió lakást fog építeni az észak-afrikai országban.

A 40,23 milliárd dolláros project Egyiptom gazdaságának előmozdítását szolgálná. A tavalyi hatalomváltás óta tartó politikai és közbiztonsági káoszba süllyedt, 85 milliós ország újra vonzóvá akar válni az elmaradó turisták és a külföldi befektetők számára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez