Az IMF-re várva: kormányátalakítás Egyiptomban

Egyiptom, Kairó –   Tíz új miniszter tette le az esküt Morszi elnök előtt. A Nemzetközi Valutaalap küldöttségét hétfőre várják, már új pénzügyminiszter tárgyal majd a 4,8 milliárd dolláros kölcsönről. El Morszi El Szajed Hegazy professzor az iszlám pénzügyek szakértője. Közel áll a Muzulmán Testvériséghez, melyhez a köztársasági elnök is tartozik.

Új belügyminisztere is van Egyiptomnak: Mohamed Ibrahim rendőrtábornok eddig miniszterhelyettes volt. Elődjének azt rótták fel, hogy nem lépett fel elég határozottan az ellenzéki tüntetők ellen decemberben, amikor Kairóban megostromolták a Muzulmán Testvériség székházát.
Egyiptom novemberben előzetes megállapodást kötött az IMF-el, de a tárgyalásokat decemberben felfüggesztették, tekintettel a feszült politikai helyzetre. Az elmúlt napokban az egyiptomi pénz tovább veszített az értékéből, a devizatartalék kritikus szintre csökkent. Egy éve még 36 milliárd dollár volt, ma már csak 15 milliárd. A Nemzetközi Valutaalap sürgeti a költségvetés hiányának csökkentését, elsősorban a benzin és az alapvető élelmiszerek állami támogatásának mérséklését. Ehhez hozzá is kezdtek Egyiptomban, ám decemberben Morszi elnök leállította a reformot, mert a lakosság körében igen rosszul fogadták az áremeléseket. Most Morszi elnök azt hangsúlyozta, hogy szükség van az IMF megállapodásra, hogy megnövekedjen a bizalom Egyiptom iránt, fokozódjon a külföldi tőke beáramlása és több turista érkezzen az országba. Az új pénzügyminiszternek nem lesz könnyű dolga, hiszen népszerűtlen reformokat kellene elfogadtatnia egy olyan országban, amely politikailag mélységesen megosztott és ahol az életszínvonal nagyon alacsony. Az IMF 4,8 milliárdos hitele létfontosságú lehet. Kairó tárgyalási pozícióját javítja, hogy az Egyesült Államok támogatja Morszi elnök rendszerének stabilizálódását, mert Washington megítélése szerint egy erős Egyiptom kulcsfontosságú a béke szempontjából a Közel-Keleten.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez