Több száz lázadó lendült akcióba Maiduguriban

Radikális iszlamista fegyveresek támadtak megy egy katonai bázist Maiduguriban. A nigériai hadsereg azt közölte, hogy komoly harcok árán sikerült visszaverni a támadást. Halálos áldozatokról és sebesültekről még nem érkeztek hírek. Szemtanúk viszont elmondták, hogy mind két fél komoly veszteségeket szerzett a harcokban.

A nigériai hatóságok szerint a támadást a Boko Haram radikális iszlamista terrorista szervezet fegyveresei követték el, akik ki akarták szabadítani fogva tartott társaikat a giwai katonai bázisról. Helyi lakosok elmondták, hogy a bázis környékén komoly fegyveres összecsapásokra került sor és a harcok alatt robbantások is voltak. A nigériai hadsereg vadászgépeket is bevetett a lázadók ellen – mondták a lakosok. Egy neve elhallgatását kérő katonatiszt viszont az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a támadóknak sikerült több tucat fogva tartott társukat is kimenteni a bázisról.

Egy helyi lakos Jamila Yusuf a nigériai Daily Trust napilapnak azt mondta, hogy a fegyveresek ártatlan embereket gyilkoltak meg és több házat is felgyújtottak. Egy szemtanú pedig azt közölte a BBC-nek, hogy a katonai bázis környékén legalább 15 halottat számolt össze. A nigériai hatóságok még nem adtak ki hivatalos tájékoztatást a halottak és a sebesültek számáról. Helyiek viszont elmondták, hogy a katonák a támadást követően nagy erőkkel vették üldözőbe a lázadókat. Néhányukat sikerült elfogni, akiket egyszerűen csak lelőttek.

A lázadók támadása mindenkit váratlanul ért, mivel a Boko Haram rendszerint éjszaka szokta kivitelezni akcióit. A fegyveresek miután betörtek a városba, kisebb csoportokba tömörültek. Egy részük a helyi egyetem épületét és egy köztisztviselők lakta negyedet is megtámadott.

Az országban tartózkodó Navi Pillay az ENSZ emberi jogi biztosa elítélte a támadást, de a nigériai biztonsági erőket, illetve a hadsereg katonáit is kritizálta. A biztos a nigériai újságíróknak elmondta, hogy tudomásuk szerint a nigériai hatóságok is semmibe veszik az emberi jogokat, amivel elidegenítik maguktól a lakosságot. Közben nigériai civil szervezetek elmondták, hogy a giwai katonai bázison köztudott, hogy a fogva tartott embereket rendszeresen megkínozzák. Állítólag sokan a meghaltak már a katonák kegyetlenkedése miatt.

Nigériai észak-keleti részén rendkívüli állapot van érvényben, ahol a hadsereg lassan egy éve próbálja felszámolni a Boko Haram terrorista szervezetet, de eddig nem sok sikerrel. Az ENSZ adatai szerint a Boko Haram és a hadsereg akciói miatt legalább 300 ezer ember menekült el a térségből. A Human Rights Watch pedig jelezte, hogy a nigériai vezetés nem törődik a menekült emberek sorsával, akiknek segélyekre lenne szükségük.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez