Erősödő vállalati szektorra van szükség Afrikában

Az V. EU- Afrika Üzleti Fórum a IV. Eu- Afrika csúcsértekezlet egyik párhuzamos rendezvényeként, 2014. március 31.-én és április 1.-én Brüsszelben, a Crowne Palace Hotelben került megrendezésre. A több, mint 500 résztvevőt felsorakoztató rendezvényen a vállalkozói, befektetői szféra mellett magas rangú politikai vezetők , többek között Mali és Ghána miniszterelnöke is megjelent.

Az előadók közül többen rámutattak arra a szükségszerű, előnyös és dinamikus erősödő kapcsolati rendszerre, amely az Európai Unió és Afrika között épül. A sikereket számos gazdasági indikátor mellett az európai befektetések összegének növekedése is mutatja: míg 2000-ben 9 milliárd, 2012 több 50 milliárd értékű európai tőke került befektetésre az afrikai kontinensen. Az Európai Unió újraértelmezett fejlesztési agendájában a jövő együttműködésének útját egyre inkább a kis-és középvállalkozások támogatásában, a befektetői környezet fejlesztésében látják, amelyhez az Európai Unió további támogatásokat fog adni. Az afrikai vállalkozói réteg megerősödése mindenki érdeke. Munkahelyeket teremt, amely a fiatal afrikaiak számára kulcsfontosságú, hozzáadott értéket teremt Afrikában az ott készített termékek és szolgáltatások tekintetében, javítja a gazdasági mutatókat, új piacot teremt. Viszont egy minden szempontból versenyképes befektetői, és vállalkozói környezet kialakításához Afrikában számos akadályt fel kell számolni. Ki kell alakítani a megfelelő jogi szabályozásokat, befektetői környezetet, javítani kell, és ki kell bővíteni a szakember-képzést, ki kell alakítani azokat a finanszírozási formákat, amelyek a vállalkozókat tökéhez juttatják. Többek között ezeket a témákat is érintette a két napos Üzleti Fórum, amelynek során plenáris ülések, kerekasztal-beszélgetések zajlottak, továbbá afrikai üzleti sikerek kerültek bemutatásra. A két napos ötletbörze és fórum során megfogalmazott javaslatok egy közös állásfoglalás keretében az április 2.-án és 3.-án ülésező IV. Eu-Afrika csúcsértekezleten kerülnek bemutatásra.

A rendezvényen Magyarországról többek között Balogh Sándor az Afrikai-Magyar Egyesület Elnöke, Steier József, a Guineai Köztársaság Tiszteletbeli konzulja, Szilasi Ildikó Hermina az Afrika Expo és Vásár alapítója és az Utazzafrikaba.hu Utazási Iroda ügyvezetője, Benke Zsolt a BKIK Afrika Tagozatának képviselője, Venance Wapokurwa, a Vállalkozók Országos Szövetségének Kelet-Afrikai megbízottja továbbá Kadosa Zoltán, Szudáni- Magyar Kereskedőház Kft. ügyvezető igazgatója vettek részt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V. eu africa business forum 5

V. eu africa business forum 2

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez