Elnököt választanak Algériában

Elkezdődött az elnökválasztás Algériában, ahol 23 millió ember adhatja le szavazatát az általa támogatott jelöltre. Több mint 260 ezer rendőrt vezényeltek ki az utcákra, hogy biztosítsák a rendet. Kisebb rendbontásokat leszámítva a szavazás nyugalomban zajlik.

Összesen hat jelölt szállt versenybe az elnöki székért folyó küzdelemben. A választás elsőszámú esélyese a negyedszerre induló Abdelaziz Bouteflika elnök, aki még mindig komoly népszerűségnek örvend a lakosság körében. A 77 éves elnök 1999 óta irányítja az országot és reformjaival sikerült talpra állítania és versenyképessé tennie az ország gazdaságát, amely évről-évre rohamosan növekszi.

Algériának 2013-ban irigylésre méltó 3,2%-os gazdasági növekedés sikerült produkálni és az előrejelzések szerint 2014-re túlszárnyalhatja a 4%-ot. A GDP- növekedési aránya 2,5%. A munkanélküliséget pedig 11%-ról sikerült 9.8%-ra csökkenteni.

Boutefilka elnök az utóbbi években számos politikai reformot is bevezetett az országban és felfüggesztette a 19 éve óta érvényben lévő rendkívüli állapotot. Emellett elkötelezett a nemzetközi terrorizmus elleni harcban, amivel komoly nemzetközi elismertséget szerzett magának. Algériában ezért sokan úgy gondolják, hogy Abdelaziz Bouteflika elnök az idős kora ellenére még mindig a legjobb választást a következő öt évre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez