Terrorrellenes hadműveletbe kezd a tunéziai hadsereg

Átfogó harcot kezdett a tunéziai hadsereg kedden az algériai határ mentén elnyúló Saambi-hegységben, ahol az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges fegyveresek vetették meg lábukat.

A repülőgépek és helikopterek által támogatott akcióban több ezer katona vesz részt. A nehezen elérhető hegyvidéken rejtőzködő radikálisok között olyan is van, aki a francia hadsereg Maliban végrehajtott terrorellenes akciói elől menekült oda.

Taufík Rahmúni katonai szóvivő egy helyi rádiócsatornának azt mondta, hogy ez a tunéziai fegyveres erők történelmének eddigi legnagyobb hadművelete, annak ellenére, hogy a biztonsági erők az iszlamista fegyveresek számát csupán néhány tucatnyira becsülik.

A terrorellenes harcban nagyobb tapasztalattal rendelkező algériai hadsereg is részt vesz a hadműveletben. Egy neve elhallgatását kérő algériai biztonsági forrás elmondta, hogy országa főleg koordinációs és hírszerzési segítséget nyújt a tunéziaiaknak. A határ mentén állomásozó csapatok feladata lesz az is, hogy megakadályozzák a szélsőségesek beszivárgását az országba, de nem fognak a tunéziai oldalon folyó harcokban részt venni.

Tunézia számít az arab világ legvilágiasabb országának, ahol egy új alkotmány és egy átmeneti, szakértői kormány ügyel a népszerű iszlamista párt, az an-Nahda és az ellenzék közti békére a következő választásokig. Mindazonáltal különböző dzsihadista milíciák is aktívak, többek között a Washington által terrorcsoportnak nyilvánított Anszár as-Saría nevű szervezet.

Algériai és tunéziai biztonsági tisztségviselők aggódva figyelik a szomszédos Líbiában uralkodó káoszt, attól tartva, hogy az ott harcoló radikális csoportok tevékenységének országaik is színterévé válhatnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez