A kelet-líbiai szeparatisták nem ismerik el az új miniszterelnököt

A Líbia keleti részén autonómiát kikiáltó és ott olajterminálokat ellenőrzésük alatt tartó fegyveresek nem ismerik el az észak-afrikai ország új kormányfőjét, akit vasárnap vitatott körülmények között választott meg a parlament.

“Mi nem foglalkozunk Ahmed Omar Majtíkkal, mivel a megválasztása törvénytelen módon zajlott” – mondta a televíziónak a Kireneika régió önhatalmúlag kinevezett kormányának egyik szóvivője.

Hétfőn a líbiai parlament elnöke jóváhagyta Majtík miniszterelnöki kinevezését, dacára annak, hogy több képviselő szerint a kormányfő megválasztása illegálisan zajlott, többek között a házelnök első helyettese is érvénytelennek nyilvánította az eljárást.

Abd Rabu al-Barászi kireneikai “kormányfő” a televízióban élőben közvetített beszédében új választás megszervezésére szólított fel.

A francia hírügynökség szerint a lázadók álláspontja veszélyezteti azt az április 6-án bejelentett megállapodást, amelynek értelmében a keleti országrészben tevékenykedő legerősebb milícia beleegyezett abba, hogy a tavaly nyáron elfoglalt négy olajterminált újra megnyitja, s azokat a kormány ellenőrzése alá bocsátja. A szóban forgó olajkikötők fontos export-terminálok, és tavaly júliusi elfoglalásuk óta tizedére esett a líbiai kőolajkivitel. Líbiában hagyományosan a kőolajipar adja a GDP 70, az állami bevételek 95 és az export 98 százalékát.

Csütörtökön agyonlőtték a kelet-líbiai hírszerzés főnökét a régió fővárosának számító Bengáziban. Egy névtelenül nyilatkozó biztonsági forrás szerint Ibrahim al-Senusszi Akila ezredes az autójában ült, amikor tüzet nyitottak rá.

Az észak-afrikai országban politikai káosz uralkodik Moammer Kadhafi líbiai vezető hatalmának 2011-es megdöntése óta. A kormány képtelen megfékezni azokat a milíciákat, amelyek 2011-ben segítettek megbuktatni Kadhafit. A fegyveres csoportok azóta nem hajlandóak letenni a fegyvert, s egyes régiókat ellenőrzésük alatt tartanak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez